Naklíčené fazolky mungo si získaly velkou oblibu již před třiceti lety, kdy se začaly objevovat na pultech velkých obchodních domů. Velice dobře se prodávaly vzhledem k tomu, že se řadí k nejchutnějším plodům, které začínají klíčit, a dají se jíst i v syrovém stavu. Dodnes skutečně kralují mezi ostatními semínky na klíčení, což také prokazuje obrovský zájem zákazníků právě o tuto plodinu. Jejich značnou výhodou je i velmi snadné klíčení, zvláště, máte-li k dispozici nějaký šikovný nakličovací nástroj, např. patrové misky.pokrm s klíčky fazolí mungo.jpg
Klíčky jsou šťavnaté, křehké a mají výraznou nasládlou chuť, která osloví nejednoho strávníka. Lze je pochopitelně i tepelně upravit (nejlépe krátce spařit – blanšírovat), nebo přidávat do hotových jídel, ale tím zbytečně ztrácí jednak na své ryzí chuti, a zároveň část zdraví prospěšných http://www.kalendarakci.atlasceska.cz/akce-v-obchodnich-centrech/ látek.
Nejčastěji se klíčky mungo Naklíčeno objevují na stole v zeleninových salátech, ideální kombinací jsou rajčata, okurky, zelené papriky, zelené fazolové lusky, můžete vyzkoušet i špenát, mrkev a červenou řepu, výborně chutnají na tvarohové pomazánce nebo měkkém sýru typu Cottage, Lučina apod. Receptů a různých variací jídel ze syrové zeleniny existuje hodně, stačí se inspirovat některými publikovanými zkušenostmi strávníků na Internetu.klíčky fazolí mungo.jpg

Proč věnovat tolik pozornosti nakličování

Rostlinné klíčky se staly v průběhu posledních deseti let středem zájmu milovníků zdravého životního stylu a fitness. Není to žádný módní výstřelek, ale oprávněný krok vzhledem k benefitům, které nám mladé rostlinné výhonky poskytují. V průběhu klíčení v nich vzrůstá obsah vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů a antioxidantů, které stěží nalezneme v čerstvém ovoci a zelenině v takovém rozsahu. Proto se také využívají pouze jako doplněk stravy a přidávají se k pokrmům v omezeném množství. Začátečníkům se rovněž nedoporučuje začínat s velkými porcemi klíčků, zpočátku postačí denně pouze polovina až jedna celá polévková lžíce a postupně se množství přidává podle vlastního pocitu – intuice.